Importanța proteinelor în alimentație (Partea I)
Proteinele sunt caramizile cu care e construit corpul uman.
Proteinele sunt folosite în fiecare celulă din organismul uman şi sunt esenţiale pentru construirea masei musculare şi sprijinirea funcţiei neurologice.
Acestea sunt formate din aminoacizi şi pot fi găsite în multe tipuri de alimente, chiar şi în legume, dar cele mai importante surse sunt cele care provin de la animale – cum ar fi carnea (inclusiv cea de peşte), lactatele sau ouăle.
Aminoacizii pot fi:
1. Esentiali– e necesar sa fie obtinuti din alimentatie. Corpul nostru nu ii
poate fabrica.
2. Semiesentiali-corpul noastru nu le poate produce intotdeauna in cantitati suficiente, mai ales atunci cand exista stres constant sau daca suntem bolnavi.
3. Neesentiali– corpul ii poate produce singur in cantitati suficiente.
Pentru a fi completa, o sursa de proteine trebuie sa asigure organismului toti aminoacizii esentiali in cantitati similare.
Atunci cand o sursa de proteine nu ii poate asigura organismului toti aminoacizii esentiali, aceasta este o proteina incompleta.
Proteinele de provenienta animala sunt considerate a fi complete, pe cand cele de provenienta vegetala sunt, adesea, incomplete.
Vestea buna, mai ales pentru cei care au o alimentatie constituita in mare parte din vegetale, este ca organismul uman nu are nevoie de toti cei 9 aminoacizi esentiali la fiecare masa.
Avem nevoie de acesti aminoacizi in fiecare zi, insa nu si la fiecare masa.
Cei noua aminoacizi pot fi derivati dintr-o singura sursa de hrana sau dintr-o combinatie de alimente care sa formeze impreuna o proteina completa.
Carenţa de proteine poate duce la simptome precum metabolismul lent, probleme cu pierdea în greutate, atrofierea musculara, nivel de energie scăzut şi oboseală, lipsa de concentrare, schimbarea dispoziţiei, dureri musculare, osoase şi articulare, modificări ale zahărului din sânge, care pot duce la diabet şi scăderea imunităţii.
Programeaza aici o consultatie cu expertul WeSlim Romania.