top of page
Caută

5 tehnici prin care poți combate mâncatul pe fond emoţional

Ţi se întâmplă să mânânci orice şi la orice oră fără ca măcar să îţi fie foame şi mai apoi să regreţi? Iar când un astfel de episod apare înainte de somn, te duci la culcare epuizat şi cu o senzaţie puternică de rău, simţindu-te de parcă eşti cel mai mare duşman al tău? Ceea ce faci în acele moment se numeşte că mănânci pe fond emotional sau mânănci compulsiv, fără ca în acel moment să ai nevoie de hrană.

Mâncatul pe fond emoțional are consecințe care se răsfrâng în mod negativ pe mai multe niveluri: kilograme în plus, respect de sine scăzut şi tot ce derivă dintr-o astfel de acţiune despre care eşti conştient că nu-ţi face bine dar pe care nu o poţi controla.1.Întâmpină cu blândețe sentimentele negative


Mâncatul pe fond emoţional este cea mai simplă cale prin care poţi scăpa de starea de disconfort, întrucât te conectezi instantaneu la acele sentimente de plăcere şi de satisfacţie, pe care le cauţi inconştient atunci când experimentezi o stare negativă.

Implicit, supraalimentarea are un efect de atenuare a sentimentelor nedorite, îndepărtând atenţia de la ele. Cheia pentru a elimina acest tipar, este să nu te abandonezi acestor sentimente negative, ci să înveţi să le controlezi. Concret, în astfel de momente vorbşete cu ţine, mintal, şi spuneţi că este în regulă să te simţi furios, supărat, speriat sau super obosit ori numeşte tu sentimentul negativ pe care îl simţi.


2.Descoperă plăcerea de a mânca


Bucura-te cu adevărat de mâncare. Dă-i corpului tău alte modalități de a se simți bine şi în afara consumului excesiv de mâncare. Când te așezi la masă, fii prezent și gustă pe îndelete tot ce mânânci. De aici şi sfaturile nutriţioniştilor de a nu mânca deasupra tastaturii sau în timp ce ne uităm la televizor. De aceea, se recomandă să stai jos şi să te bucuri de mâncare câteva minute. Cu cât eşti mai concentrat să te simţi bine în timp ce mănânci, cu atât vei deveni mai conştient de faptul că nu trebuie să mănânci până ce îţi vine rău.


3. Mănâncă numai atunci când îţi este foame

Persoanele care mănâncă în mod compulsiv au tendinţa de a nu mânca atunci când le este foame şi de a se supraalimenta câteva ore mai târziu. Autorul Geneen Roth spunea că „For every diet, there’s an equal and opposite binge”. Concret, mai bine mânâncă alimente reale, sănătoase și hrănitoare ori de câte ori îţi este foame, decât să te înfometezi prin diete. Acest lucru înseamnă că dacă mânânci atunci când îţi este foame nu doar că vei fi mai puţin înclinat să mănânci compulsiv, dar îi vei da şi un semnal corpului că nu este nimic rău să piardă în greutate.


4.Pregătirea pentru un moment critic (mâncatul pe fond emoțional)

În primul rând, trebuie să ai o strategie care implică şi recunoaşterea factorilor declanşatori ai mâncatului în neştire. Dacă, de exemplu, ştii că obişnuieşti să mănânci fără să te opreşti atunci când te simţi singur, scrie într-o agendă ca în astfel de momente să suni un prieten. De asemenea, nu pleca de acasă fără să ai în geantă mâncare (un fruct, nişte seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale, fructe uscate, un morcov sau orice alt aliment care îţi face plăcere). Este necesar să ai mâncare la tine pentru că mâncatul emoţional poate fi şi o reacție a organismului la absenţa mâncării, iar senzaţia cauzată de lipsă fizică a mâncării pe care o vei simţi te va determina să te arunci asupra a ceea ce îţi iese în cale (de obicei, produsele de patiserie care sunt cea mai nefericită alegere, fiind doldora de margarină şi agenţi de creştere). În plus, umpleţi frigiderul cu alimente delicioase, sănătoase şi frumos ambalate.


5. Descoperă frumuseţea din tine

Dr. Gail Dines spunea: “Dacă mâine femeile ar conştientiza că le place propriul corp aşa cum îl au, cele mai multe industrii ar da faliment”.

Industria alimentară foloseşte aditivi, celebrele E-uri, care ne exploatează emoţional şi care ne ţin captivi unui stil de alimentaţie total greşit care ne dă peste cap întreaga viaţă, mai ales în lupta cu kilogramele, fiind unul dintre efectele cele mai dramatice ale mâncatului compulsiv. De aceea, este bine să te trezeşti şi să nu-ţi mai hrăneşti emoţiile negative cu mâncarea ieşită din malaxorul industrializării care îţi accentuează şi mai mult starea de rău. Hrăneşte-ţi corpul cu dragoste şi tandreţe. Alege numai alimente sănătoase, pline de viaţă care te hrănesc cu adevărat.

A încerca să controlezi mâncatul compulsiv nu înseamnă să renunţi la alimentele preferate: gogoşi, prăjituri, ciocolata,îngheţată sau orice altceva dulce. Le poţi mânca, dar mai rar și nu repede și mecanic, ci bucurându-te pe îndelete de gustul lor.

Depășirea mâncatului emoțional nu este o sarcină ușoară. Dacă nu te descurci singur, cere ajutorul unui profesionist pentru a-ţi îmbunătăţi abilităţile de control a emoţiilor.

Ecchipa Weslim este alaturi de tine in acest proces.
83 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page