top of page
Caută

Câte proteine ar trebui să mănânci? (Partea a II-a)

Proteinele sunt cărămizile cu care e construit corpul uman.


Proteinele sunt folosite în fiecare celulă din organismul uman şi sunt esenţiale pentru construirea masei musculare şi sprijinirea funcţiei neurologice.



Necesarul zilnic de proteine depinde de greutate, sex, vârstă şi de nivelul de activitate zilnică. De altfel, anumite probleme de sănătate pot impune mărirea sau reducerea cantităţii, în timp ce persoanele care practică sport de performanţă au nevoie să mănânce mai multe alimente pentru energie, inclusiv o mulţime de proteine ​​de calitate.


Cantitatea minima recomandata pentru persoane sedentare este de 0,8g/kg corp, insemnand cam 56g de proteine pentru o persoana de 70kg.


MINIMUL inseamna necesarul minim de care e nevoie pentru a preveni deficientele.

Daca esti o persoana activa sau faci antrenamente de orice fel, daca tii un regim alimentar strict/sarac in carbohidrati, cantitatea zilnica necesara creste si ar trebui sa se situeze intre 1,4 si 2,0g/kg corp, adica intre 98 si 140g pentru o persoana de 70kg, in functie de gradul de activitate.


Oamenii supraponderali sau obezi care vor sa slabeasca ar trebui sa calculeze necesarul zilnic in functie de greutatea la care vor sa ajunga (greutatea dorita).


Tinand cont de faptul ca nu este necesar sa obtinem aminoacizii din proteine complete, ci mai degraba sa ne asiguram ca ii avem zilnic alimentatie, putem obtine proteinele complete din alimentatie, fiind vegani sau vegetarieni. Insa tot acesta este motivul pentru care, fiind vegani sau vegetariani, este foarte important sa avem o alimentatie cat mai diversificata.


Incearca sa obtii  20-30g de proteine la fiecare masa principala daca esti femeie si 30-50g daca esti barbat.

42 afișări0 comentarii
bottom of page