top of page
Caută

Avantajele Balonului Intragastric

Actualizată în: 7 iun. 2020

Această procedura nechirurgicală este realizată cu ajutorul endoscopului și este reversibilă.

Din punct de vedere anatomic, acest tratament se bazează pe efectul de ocupare a spațiului intragastric pe care îl asigură balonul și care ajută la sporirea senzației de sațietate, poziționarea dispozitivului putând modifica, de asemenea, semnalizarea neuroendocrină intestinală. Procedura de montare a balonului este una simplă și larg răspândită, aplicabilitatea sa regăsindu-se la diferite grade de obezitate.




Balonul gastric este indicat pentru persoanele care au un indice de masă corporală (BMI) între 27 și 40. Acestea sunt persoane supraponderale sau cu obezitate de gradul I și II, care nu au reușit să slăbească prin regim alimentar și exercițiu fizic, dar nu au indicație de tratament chirurgical. De asemenea, poate fi indicat în obezitățile morbide, înaintea intervenției chirurgicale, pentru a reduce riscul chirurgical, deoarece permite controlul mai bun al unor patologii legate de obezitate : diabet zaharat, cardiopatii, etc.

Balonul reprezintă o soluție temporară, pentru 6-12 luni(in functie de tipul balonului), spre deosebire de celelalte proceduri chirurgicale care oferă soluții permanente. De asemenea, presupune o pierdere mai mică în greutate la început, dar graduală, fără dezechilibre sau schimbări dramatice. Dacă nu se obțin rezultate satisfăcătoare, după primele 6/12 luni, poate fi reintrodus un nou balon.

Un aspect extrem de important și care trebuie luat în considerare înainte de efectuarea procedurii este faptul că pacientul va trebui să își schimbe pentru totdeauna stilul de viață și dieta pentru ca balonul să funcționeze. De asemenea, medicul specialist trebuie să monitorizeze îndeaproape fiecare caz, să înregistreze factorii clinici predictivi atât privind răspunsul la tratament cât și verificând analizele periodice ale pacientului.


Cum arată pacientul tipic candidat la montarea balonului intragastric : - pacient cu BMI 27 - 40 - acceptă un implant temporar în stomac - este compliant, acceptă schimbarea stilului personal de viață și a comportamentului alimentar - acceptă să participe după montarea balonului la un program adecvat de supraveghere și consiliere - este conștient că la reușita metodei concură și urmarea unor recomandări dietetice și a unui program de exerciții fizice

- nu acceptă o intervenție chirurgicală

Avantajele și dezavantajele montării dispozitivului medical:

  • Este o intervenție care nu necesită spitalizare îndelungată, anestezie și alte servicii ATI suplimentare,

  • Inserția balonului gastric are un cost mai scăzut și complicații mult mai puține;

  • Procedura poate fi realizată atât de medici chirurgi cât și de medici gastroenterologi.

  • Este o procedură reversibilă, iar recuperarea este rapidă și ușoară în comparație cu celelalte intervenții bariatrice;

  • Se bazează pe același principiu ca intervențiile chirurgicale bariatrice, în sensul că limitează cantitatea de alimente consumate și presupune doar o sedare ușoară, nu anestezie cu intubație cu riscurile asociate acesteia;

  • Este o procedură minim-invazivă non-chirurgicală, reversibilă și este mult mai ieftină, în comparație cu celelalte proceduri chirurgicale;

  • Anumiți pacienți consideră purtarea balonului o opțiune viabilă înainte de operația chirurgicală, sau ca un prim pas în lupta împotriva kilogramelor în plus;

  • Dezavantajul montării acestui dispozitiv este faptul că unii pacienți se pot simți inconfortabil imediat după inserție și pot simți o senzație de greață;

  • Montarea acestui dispozitiv presupune ca pacientul să urmeze cu strictețe dieta recomandată de medic și un program susținut de exerciții fizice.


Etapa pre-intervenție:

În această etapă, este esențial să programați un consult general însoțit de o endoscopie digestivă superioară, pentru a verifica starea de sănătate, în ansamblu. În funcție de rezultatul examinării, se poate trece direct la realizarea procedurii sau se recomandă un tratament, în vederea eliminării unor afecțiuni specifice (reflux gastroesofagian, hernie hiatală etc.), incompatibile cu montarea balonului gastric.


În cadrul consultatiei initiale vei primi un diagnostic clar, vei înțelege cum decurge intervenția și, mai ales, ce presupune recuperarea, planul post-intervenție, dieta și planul nutrițional pentru rezultate optime și de durată.

Vom fi alături de tine și îți vom răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea, pentru că un pacient informat este un pacient puternic, pregătit să lupte pentru o nouă etapă din viață.


Intervenția propriu-zisă:

Intervenția este realizată cu ajutorul endoscopului, tehnică minim-invazivă, prin care specialistul inserează un balon în stomac, pe care apoi îl poziționează și îl umple cu solutie salina (400-700 ml) pentru a reduce volumul stomacului, pentru a grăbi senzația de sațietate și pentru a ajuta pacientul să consume o cantitate redusă de alimente. Procedura durează aproximativ 30 de minute și presupune o perioadă foarte scurtă de recuperare.


Etapa post-operatorie:

În această etapă este esențial să rămâi în contact cu medicul curant și să revii pentru control și evaluare amănunțită la termenul indicat de către medic. De aici începe drumul și schimbarea, pierderea în greutate, și este important să comunici medicului toate simptomele resimțite pentru ca orice fel de complicație să fie rezolvată la timp.

Balonul va rămâne în stomac maximum 6/12 luni. Pierderea ponderală așteptată în acest interval este de 15-25 kg. În primele 3-5 zile, poate fi resimțită o senzație de balonare, de disconfort în partea de sus a abdomenului. De asemenea, pot apărea greața și vărsăturile. Aceste tulburări sunt firești și trebuie combătute cu medicamente specifice. După circa o săptămână, ele vor dispărea.


Dieta după insertia balonului:

Fiecare pacient va primi un plan personalizat de nutriție și indicații clare care îl vor ajuta să adopte un nou stil de viață și obiceiuri alimentare sănătoase. Este important să respecți indicațiile primite și să iei tratamentul prescris de medic, dacă este cazul. În funcție de tipul de intervenție practicate și de indicațiile medicului specialist, poți relua activitățile fizice prin care vei completa planul nutrițional. Fiecare pas făcut este important iar specialiștii noștri te vor susține de-a lungul întregului proces.

Durata etapelor diferă de la caz la caz și este stabilită de medicul curant.

Prima etapă: dieta lichidă

Lichidele consumate în această perioadă sunt menite să te ajute să te recuperezi cât mai repede după intervenție. Prin dieta lichidă strictă se evită posibilele complicații postoperatorii. În primele zile, vei putea bea lichide în cantități mici pentru a te reobișnui cu senzația produsă de consumul acestora și pentru a-ți menaja stomacul care nu trebuie să se extindă din cauza consumului de solide. Treptat, vei introduce și alte lichide precum: shake-uri cu un conținut de proteine esențiale pentru organism, cafea fără cofeină, ceai, supă clară, sucuri neîndulcite, budincă din jeleu, etc.

Etapa doi: dieta pe bază de piureuri

In aceasta etapa puteți să introduceți supe creme, iaurt,piureuri de legume sau fructe Condimentele trebuie evitate pentru că acestea irită mucoasa stomacului.

Etapa trei: dieta soft

Vei putea consuma alimente ușor de mestecat, printre care enumerăm ouă fierte moi, carne tocată, pește alb gătit la aburi,banane, fructe din compot, cum ar fi piersicile sau perele. Este important să mănânci încet, cu înghițituri mici și să nu te grăbești. Porțiile trebuie să fie mici și trebuie să ai răbdare și încredere în organismul tău.

Etapa patru: stabilizarea

Acum vei putea reintroduce alimentele solide. Este important să porționezi atent alimentele, să mănânci încet și cu înghițituri mici. Dacă vei mânca repede și nu vei mesteca atent, există riscul de producere a unor blocaje. Blocajele cauzează dureri, greață și vărsături. Dacă vei introduce alimentele solide gradual, îi vei oferi organismului tău răgazul necesar să se reobișnuiască și să se readapteze la noii parametri și la volumul scăzut al stomacului.

Alimentele pe care trebuie să le eviți: mazărea, popcornul, porumbul fiert, băuturile carbogazoase,bauturile alcoolice, apa minerală, mâncărurile prăjite și fast-food-ul, alimentele crocante precum covrigeii, granola, nucile și semințele, fructele uscate și produsele de panificație sau patiserie, din aluat, precum gogoșile.

Este important să adopți o dietă și un stil de viață sănătos și să incluzi în alimentație multe fructe, legume, proteine din carne albă și carbohidrați din surse sănătoase. Un plan de nutriție sănătos îți va permite să te bucuri de un nivel optim de sănătate și să eviți reîngrășarea.


Să recapitulăm:

  • Mânânci și bei încet și te bucuri de fiecare înghițitură;

  • Alege să mănânci porții mici și taie alimentele în bucăți cât mai mici;

  • Ascultă-ți organismul și evită alimentele pe care nu le tolerezi;

  • Evită produsele fast-food și mâncărurile tradiționale cu un conținut ridicat de grăsimi,bauturile dulci,bauturile acidulate,alcoolul,dulciurile;

  • Consumă lichide după masă și nu în timpul mesei;


Cum este îndepărtat balonul din stomac : Această procedură se face tot cu ajutorul endoscopiei. Se puncționează balonul, se aspiră lichidul din interior și se extrage balonul cu o pensă specială. Acesta se poate realiza după 6 luni de la montarea balonului, dar se poate face și mai repede în cazul în care pacientul nu tolerează balonul în stomac.


Pentru a obtine rezultatele dorite si pentru a mentine aceste rezultate, te sfatuim sa alegi unul din programele WeSlim de scadere ponderala si de mentinere (dupa extragerea balonului).



Daca doresti mai multe informatii si sfaturi pentru scadere ponderala si un stil de viata sanatos,apeleaza cu incredere la specialistii WeSlim by Roua Medical Center.


263 afișări0 comentarii
bottom of page