top of page
Caută

6 temeri care stau la baza amânării deciziei de pierdere în greutate și soluțiile pentru a le depăși


„O DECIZIE RADICALĂ este o schimbare de paradigmă într-o arie de viață importantă, cu consecințe pe termen lung, de la care nu mai există cale de întoarcere.” Andy Szekely


Luarea unei decizii radicale de transformare și pierdere în greutate poate fi într-adevăr interesantă și în același timp înfricoșătoare. Vrei să slăbești, dar atunci încep „discuțiile” … „Și dacă nu reușesc?” „O să mor de foame?”, „Dacă voi cheltui banii din nou aiurea?”… și lista continuă.


Iată care sunt cele mai comune temeri care stau la baza amânării deciziei de transformare radicală a corpului, a scăderii în greutate precum și câteva sfaturi despre cum să le depășești.



💧 Pierderea motivației

Eșți entuziasmată, 100% dedicată, și apoi  totul dispare că prin magie în câteva zile și „calci strâmb”. Simți că tragi cu dintii de ține să te redresezi când te simți învinsă, poate dezamăgită, iar obiectivul tău de a pierde încă 10 kilograme dintr-o dată nu mai pare atât de important sau atât de urgent.


Soluție:

Fă o viziune clară asupra obiectivului tău. Care este obiectivul din spatele obiectivului? Trebuie să meargi mai adânc decât obiectivul scăderii în greutate. Vrei să poți ține pasul cu copiii tăi? Vrei să fii un exemplu bun? Să nu mori de diabet de la o vârstă fragedă? Vrei să ajungi o bătrânică energică care se bucură de nepoții ei și nu își chinuie familia zăcând la pat? Vrei să ai o sănătate de fier?

Scrie pe o hârtie cât mai multe, recomand minim 20, chiar dacă va fi puțin greu, dar le găseșți sigur.

Recunoaște efectele pozitive ale unei alimentațîi sănătoase în slăbit. Cum te face să te simți? Cum se aliniază acest lucru cu obiectivul (obiectivele) din spatele obiectivului de a slăbi? Privind mâncarea în această perspectivă te va ajuta să construieșți o relație respectabilă și sănătoasă cu alimentele.

Acceptă-ți imperfecțiunile. Este ok să mai greșești, LUCRURILE ASTEA SUNT NORMALE. Acestea sunt momentele în care înveți cel mai mult, mulțumește pentru ele! Încetează să te mai simți jenată de ce vor zice sau crede ceilalți despre ține. Tu nu eșți pe o DIETĂ, sau nu ar trebui să fii vreodată, tu eșți într-un proces de a te schimba că om, mentalitate, calități, autocontrol, mod de funcționare, sau mai frumos spus, eșți într-un proces de „trezire”.

Atunci când îți vei traspune obiectivul de slăbit în cât mai multe arii ale vieții, vei conștientiza toate benefiiciile pe care le vei avea slăbind, iar asta îți va oferi energie și nerăbdare să ajungi acolo. Iar dacă la toate acestea mai adaugi și plăcerea de a te transforma de la o zi la alta, de a deveni mai bună, atunci lipsa motivației va fi de domeniul trecutului.


💧 Trișatul

Eșți perfectă toată săptămâna, dar apoi, te abați de la rutină ta normală și consumi ceva ce „nu ar trebui”, ceva irezistibil și trișezi. Te simți vinovată și, în loc să revii mai bună, mai puternică, lași acest lucru, sau această scuză, să influențeze ce mânci pentru tot restul zilei, sau zilelor ce urmează, și trisatul se accentuează.

Probabil cunoșți expresii de genul „Acum dacă am călcat strâmb barem să o fac bine”, „Mănânc azi pe săturate prăjituri și mâine mă infometez să echilibrez cântarul”, „Clar, așa sunt eu, o mică pofticioasă”, „Nu are rost să mă mai chinui, evident eu nu pot”, etc.


Soluție: Recunoaște că este o diferența uriașă între a mânca pentru a te hrăni și a mânca din plăcere, indiferent dacă încerci să slăbeșți sau nu. Când mâncarea îți spală creierul și pierzi controlul, este o „PROBLEMA” pentru că starea ta de spirit depinde de această poftă.

Crezi totuși în instinctele tale. Dacă dorești cu ardoare ciocolată, mănâncă, nu te abține, fă-ți pofta până la capăt, nu te abține, simți că mai vrei, că mai poți, atunci mănâncă, dar când faci asta să fii conștientă.

Gândește-te mereu ce îți oferă ciocolată, cum te face să te simți, ce amintiri ai din copilăriei când mâncai ciocolată, cum îți simți corpul acum când mănânci, dar la 30 de minute după, care este starea ta de spirit?

Dacă vrei să slăbești, nu va trebui să te simți restricționată de la mâncare! DEPRIVAREA ESTE MOTIVUL NUMĂRUL UNU PENTRU EXECUTARE. Pur și simplu nu trebuie să consumi CU MINTEA GOALĂ nicio cantitate de combustibil pentru corpul tău de care nu are nevoie cu adevărat. Profită de pofta pentru a exersa, pentru a experimenta, pentru a deveni mai bună. Un echilibru între o alimentație corectă și psihic este singură modalitate de a obține rezultate pe termen lung.

Trișatul este o poftă pe care nu ai mai putut să o țîi în frâu pentru că are rădăcini putenice. Nu încerca să te lupți cu pofta ci să te folosești de ea. Doar așa vei putea atinge libertatea.


💧 Teama de eșec

Aceasta nu este prima ta luptă împotriva kilogramelor în plus, de ce ar putea fi acum diferit? De ce să mai încerci?

Să îți asumi actuala greutatea corporală (sincer tu ai „muncit” zi de zi la asta) și să iei decizia radicală de a slăbi, sună că o sarcina destul de mare, și îți amintești acel sentiment teribil de a nu-ți atinge obiectivul din încercările anterioare.